Är AI inom marknadsföring bara något för framtiden – eller kan det användas redan nu?

Magnus Unemyr
6 februari 2018

Artificiell intelligens berör. En del ser det som lösningen på alla problem; andra blir rädda och är oroliga över framtiden. Det förutspås ju t ex att AI kommer att ersätta hälften av alla yrken inom ett årtionde eller två – och marknadsavdelningen är inget undantag.

Oavsett hur vi ser på detta är en sak säker – AI, eller kanske snarare maskininlärning - kommer att förändra hur vi jobbar med marknadsföring i framtiden. Framförallt kommer den att bli automatiserad, och optimerad med datadrivna fakta – inte baseras på gissningar eller magkänsla.

När man läser om AI – såväl inom marknadsföring som de flesta andra områden – beskrivs artificiell intelligens ofta som något vagt och visionärt som kommer i framtiden. På ett sätt kanske detta är sant. Troligen är det så att de flesta företagen inte har börjat använda artificiell intelligens ännu, iallafall inte på marknadsavdelningen.

Men är det verkligen så att AI är något som kommer om några år, och inget vi inte behöver införa redan nu?

Jag kommer att prata om hur AI kan användas redan nu i mitt föredrag på
AI for Marketing Summit, men tjuvstartar genom att ge min bild av detta i den här bloggartikeln.

I min research inför min kommande bok Data-driven marketing with artificial intelligence har jag lagt mycket tid på att studera vad som redan finns på marknaden, och jag har även påbörjat intervjuer av ett hundratal leverantörer inom detta området för att lära mig mer om vad existerande produkter redan erbjuder.

Det finns en ansenlig mängd nya start-up företag som erbjuder lösningar för just artificiell intelligens inom marknadsföring. Även de stora aktörerna är förstås mycket aktiva här.

För att sätta AI inom marknadsföring i sitt sammanhang, kan man grovt säga att det finns 3 olika sätt att använda artificiell intelligens:

 • Köpa ett AI-baserat specialsystem (ofta från ett mindre start-up företag)
 • Använda AI-funktioner som integrerats i befintliga ERP, CRM eller marketing automation system från de stora leverantörerna
 • Utveckla egna företagsspecifika AI-lösningar

I princip kan man säga att AI kan användas inom nästan alla marknadsföringsområden, från optimering av enstaka funktioner till optimering av hela marknadsföringskonceptet.

Några områden där AI kan användas är t ex:

 • Förutspå kunders livstidsvärde, samt framtida beteende och önskemål
 • Analys, optimering eller automatisk generering av innehåll
 • Kundlojalitet och kundläckage
 • Förstå kunders emotionella och känslomässiga status
 • Automatisk segmentering
 • Hyper-personalisering med individanpassat innehåll och erbjudanden
 • Person-, logottype-, och objekt-igenkänning via bildanalys på sociala medier
 • Automatisk leadsscoring
 • Kontaktberikning i CRM system
 • Kundtjänst och chattrobotar
 • Konverteringsoptimering
 • Produktrekommendationer
 • Konkurrentanalys
 • Individanpassad optimering av marknadsföring via e-post eller sociala medier
 • Individanpassad optimering av kundens köpresa
 • Optimering av kampanjer med robotdrivna annonsinköp
 • Röststyrd ehandel
 • Och mycket mer

Många av de stora företagen inom ERP, CRM och marketing automation börjar nu köpa upp små innovativa start-ups, och integrerar deras AI-funktionalitet i sina produkter.

Jag tror vi kommer att se en tävling där de stora företagen kämpar för att köpa de bästa små AI-företagen innan konkurrenterna hinner göra det, för att sedan integrera dessa funktioner i sina molntjänster.

Faktum är att jag tror att AI i de flesta fall kommer att byggas in i andra funktioner på ett sätt som förbättrar effektiviteten utan att användaren av systemet ens vet om att AI – eller snarare maskininlärning – används för att förbättra funktionen.  

Många AI funktioner kommer därmed att byggas in i befintliga produkter, och bli helt dolda för användaren - kanske under mottot ”optimera och förbättra utan att synas”.

Utöver att de flesta företag säkert skulle kunna ha nytta av någon av alla färdiga AI-lösningar som redan finnas att köpa, skulle många företag också kunna skapa stora affärsvärden genom företagsspecifik AI-analys av det data de redan har i sina egna interna databaser.

Då är vi på den andra sidan av spektrumet, med egenutvecklad AI-funktionalitet som är betydligt mer krävande att komma igång med än molnbaserade standardlösningar.

Även om många olika typer av AI-funktioner nu kan köpas som standardprodukter, finns det i många fall behov av företagsspecifik AI-funktionalitet som måste utvecklas själv. Detta är framförallt intressant för de företag som har stora mängder data i sina interna databaser, och kan använda det för att öka värdet i sina produkter eller erbjudanden.

Man kan t ex tänka sig att:

 • Leverantörer av molnbaserade programvaror (t ex ekonomisystem) vill bygga egen AI-funktionalitet för att hitta och sälja vissa affärsinsikter, eller använda dem för att driva och optimera marknadsföringsaktiviteter.
 • Flygbolag, hotellkedjor eller transportföretag kan hitta intressanta mönster i hur flygbiljetter, hotellrum eller frakter köps.
 • Leverantörer av industriella maskiner kan sätta sensorer på maskinerna som tillsammans med AI-analys av insamlat data kan förutspå när en viss maskin bör få service eller behöver mer förbrukningsmaterial.
 • Större bilhandlare eller mäklare kan använda AI för att förutspå försäljningspriset på begagnade bilar eller fastigheter, baserat på tusentals tidigare affärer med andra objekt.
 • Osv.

Listan kan göras lång, och troligen skulle de flesta företag kunna hitta nya affärsinsikter genom att använda AI för att analysera det data de redan har i befintliga interna databaser.

Glöm heller inte bort att egenutvecklade AI-funktioner kan användas för att förbättra produkterna, inte bara deras marknadsföring.

En leverantör av medicinsk röntgenutrustning kan t ex använda AI för att förbättra detekteringen av cancer i röntgenbilder, och tillverkare av jordbruksmaskiner kan använda AI för att optimera hur en traktor sprider sådd, bevattning eller gödsel på olika delar av en åker. Andra exempel där AI med fördel kan byggas in i produkterna är robotdrivna aktiefonder, eller grammatikkontrollen i ordbehandlingsprogram.

Att bygga in AI-funktioner i era produkter – eller erbjuda dem som mervärden eller tilläggsprodukter - förbättrar inte bara marknadsföringen, utan stärker även företagets konkurrenskraft.

Hur bygger man då egen AI-funktionalitet som kan analysera och lära sig självt av företagsinternt data? Det enklaste sättet är att använda någon av de befintliga molnplattformarna för AI-utveckling och bygga en egen AI-funktion ovanpå det.

För ett sådant utvecklingsprojekt behöver du (förutom data att analysera) en projektledare som förstår sig på AI, en data scientist som kan ta fram de matematiska maskininlärningsalgoritmerna, samt programmerare som bygger en användbar tjänst kring de insikter som AI-algoritmerna hittar eller förutspår.

I den här bloggartikeln har jag försökt ge några exempel på inom vilka olika områden AI kan användas inom marknadsföring, och försökt klassificera dem:

 • Använd färdiga AI-lösningar som kan köpas som standardprodukter
  - Små specialsystem, ofta från mindre start-up företag
  - AI-funktioner som byggs in i stora generella system
 • Egenutvecklad AI-funktionalitet
  - För datadriven marknadsföring baserad på interna databaser
  - För att förbättra era produkter

Jag tror vi med säkerhet kan säga att AI för marknadsföring inte är något vi behöver bry oss om först i framtiden – det är redan här, och kan användas redan nu!

Författarbiografi:

Magnus Unemyr har jobbat med marknadsföring i den globala programvaruindustrin i över 20 år, och har hållit många föredrag i bl a Japan, Korea, Taiwan och USA. Magnus skriver böcker, föreläser och erbjuder konsulttjänster inom marketing automation och artificiell intelligens. För mer information, besök hans webbplats eller läs hans blogg om AI-baserad marknadsföring. Magnus publicerar även Marketing AI Daily, en dagstidning om artificiell intelligens inom marknadsföring.

Tips!

Vill du veta mer om AI för marknadföring, få inspiration och ny kunskap inom området? Missa inte AI for Marketing Summit, den 6 mars. Dagen vänder sig till dig som arbetar som CMO, affärsutvecklare, digital marknadsförare, CRM Manager, CX Manager eller liknande.

Presskontakt

Mats Gustafsson

(+46)8 - 642 21 90

Email

Maria Green

CRM ansvarig, Preem

”Certified CRM & Loyalty Manager är en heltäckande utbildning inom CRM med ett trevligt upplägg och grymma föreläsare. På kort tid kom jag till insikter som annars skulle tagit mig åratal”

Gabriella Elias

CUSTOMER EXPERIENCE SPECIALIST, SKANDIA

”Var på en mycket inspirerande kurs om kundresor (alltså hur man förbättrar kundupplevelsen genom kultur, arbetssätt, processer, mindset etc.). Kommer tillbaka till Skandia med förnyad energi och motiverad att fortsatt driva CX framåt!”

Jackie Kothbauer

FÖRFATTARE OCH SOCIAL MEDIEEXPERT

"Att få utbilda och föreläsa hos Wednesday Relations är en kvalitetsmarkör som jag sätter stort värde på. Det bygger mitt personliga varumärke. Det ger mig värdefulla kontakter och en snabb återkoppling på nya koncept och idéer. Wednesday Relations har byggt en av Sveriges viktigaste arenor för kompetensutveckling. Det är ett nöje att få bidra till det."

Real Time Web Analytics