Så har Mälarenergi utvecklat sitt Marketing Automation arbete

14 december 2020

Mälarenergi befinner sig just nu på en förändringsresa mot att bli mer kundfokuserade och konkurrenskraftiga. I samband med det såg Tina Trostén, Marketing Automation Specialist på Mälarenergi, behovet av kompetensutveckling och valde att gå utbildningen Certified Marketing Automation Specialist hos oss på Wednesday Relations. Vi tog kontakt med Tina några månader efter certifieringen för att fråga hur förändringsresan går samt hur utbildningen hjälpte henne och Mälarenergi att ta arbetet vidare.

Berätta lite mer om dig och din roll, vad gör en Marketing Automation Specialist på Mälarenergi?

- Jag har en 15-årig bakgrund inom försäljning och marknadsföring på bland annat Aftonbladet, Electrolux och Länsförsäkringar. När jag började på Mälarenergi för två år sedan lockades jag av en spännande bransch i utveckling där man kan lära sig nya saker varje dag. Jag ser många likheter mellan försäkrings- och energibranschen; det behöver vara enkelt att bli och att vara kund och vi behöver skapa mervärden över hela kundresan. Det gör vi genom att finnas nära digitalt med bra tjänster i kombination med en personlig och relevant kommunikation som är till hjälp för kunden.

Det händer mycket inom energibranschen inom både digitalisering och kundfokus. Energibolagen möter ett ökat intresse för energifrågor både på privat- och företagssidan i och med att fler kunder har elbilar, solceller, batterier och ett större hållbarhetsfokus. Vi har mycket kunskap att serva våra kunder med och det kommer vi att fokusera mycket på framöver; att erbjuda relevant kommunikation vid rätt tillfälle för att svara på våra kunders frågor.

Min uppgift som Marketing Automation Specialist är att implementera och utveckla vår datadrivna marknadsföring. Jag ingår i ett team som tillsammans driver förbättringsinsatser i våra digitala kundgränssnitt för att skapa bättre kundupplevelser.

Vårt team använder data och insikter för att bli mer relevanta i vår kommunikation, samtidigt som vi kan möta kundernas behov av ytterligare tjänster och produkter. Det ger möjlighet till en ökad försäljning för koncernen och fördjupade kundrelationer. 

Vad tycker du att utbildningen Certified Marketing Automation Specialist har givit dig? Vad tar du med dig?

- Utbildningen hade helt rätt timing för oss. Resan mot att arbeta med Marketing Automation som strategi spänner över många områden och jag fick svar på många av de frågeställningar vi just stod inför alltifrån teknik och system till arbetssätt, processer och införande.

Jag tar med mig mycket material och en gedigen utbildning, jag redan har haft användning av lärdomar i mitt arbete. Den gav också en bekräftelse att vi gör mycket bra saker på min avdelning och att vi har gjort helt rätt i att börja med strategi, mål och affärsbehov snarare än i tekniken.

"Det är ett arbete som kommer få positiva effekter för hela organisationen i form av mer lönsam och effektiv marknadsföring, minskat manuellt arbete såväl som förbättrade relationer med våra kunder."

Vilka förändringar planerar ni att göra i ert Marketing Automation arbete på företaget sedan du gått utbildningen?

- Det är en pågående förändringsresa. Planen är att vi ska arbeta agilt och löpande testa, utvärdera och optimera utifrån de insikter vi gör. Det är ett arbete som kommer få positiva effekter för hela organisationen i form av mer lönsam och effektiv marknadsföring, minskat manuellt arbete såväl som förbättrade relationer med våra kunder.

Hur har utbildningen hjälpt dig/er att nå dina mål?

- Genom utbildningen kunde vi ta oss vidare i frågeställningar vi stod inför och Jesper har också varit till stor hjälp. Det är ett förändringsprojekt som kräver uthållighet och vi är på god väg framåt. Varje dag tar vi steg framåt mot att bli mer datadrivna och det känns väldigt motiverande.

Vad har ni stött på för utmaningar i er förändringsresa?

- En förändringsresa som den här är absolut ingen rak väg, utan det dyker upp nya utmaningar och frågeställningar hela tiden. Under resans gång har vi fått tänka om vid ett antal tillfällen och söka efter nya vägar framåt. Men vi har hela tiden haft siktet inställt på vårt övergripande fokus att bli mer datadrivna och att skapa bättre kundupplevelser, vilket gör att vi hela tiden tar oss framåt.

Vem rekommenderar du att gå utbildningen?

- Alla som är intresserade av att arbeta mer datadrivet och är nyfikna på vad Marketing Automation kan göra för deras organisation. Huvudläraren Jesper Åkesson är väldigt kunnig inom området Marketing Automation och har en bredd i utbildningen som gör att många frågeställningar blir bemötta. En nyckel är att ha ledningen med sig från början för att lättare kunna ta arbetet vidare efter utbildningen.

Läs mer om utbildningen Certified Marketing Automation Specialist

Presskontakt

Mats Gustafsson

(+46)8 - 642 21 90

Email

Camilla Cramner

crm & loyalty expert, loyalty factory

"Att utbilda och föreläsa hos Wednesday Relations är oerhört värdefullt för mig. De har en stor och bra medlemsbas och är duktiga på att nå rätt målgrupp vilket gör att eventen alltid har spännande deltagare från namnkunniga företag. Wednesday Relations har skapat en oerhört stark community inom CRM, CX och lojalitet och det är ett sant nöje att få vara del av deras utbildningsplattform och community."

Mariola Knapik

Head of Carrier Operations and A2P Messaging, Tele2 AB

"Certified Social Media Manager spände hela vägen från strategi till genomförande och från målgruppsanalyser till kanalval. Utbildningen gav mig många bra tips hur man ska arbeta med tekniken och digitala verktyg. Det väckte mitt intresse att fortsätta vidareutveckla mig inom området."

Maria Green

crm-ansvarig, preem

”Certified CRM & Loyalty Manager är en heltäckande utbildning inom CRM med ett trevligt upplägg och grymma föreläsare. På kort tid kom jag till insikter som annars skulle tagit mig åratal”

Real Time Web Analytics