Trender i sociala medier

14 augusti 2019

Utvecklingen inom sociala medier går i ett rasande tempo. Fler kanaler, funktioner och möjligheter samt ny teknik. Vilka är de största trenderna och vad innebär det för dagens marknadsförare och Social Media Managers? Vi ställde dessa frågor och några till, till Daniel Erkstam som är huvudlärare för utbildningen Certified Social Media Manager hos Wednesday Academy.

Vilka är de största trenderna inom sociala medier just nu?

De unga startade trenden för flera år sedan men nu märks det att beteendet i de sociala kanalerna på bred front går mer och mer mot att man kommunicerar s.k tillfälligt innehåll (disposable media på engelska) i stories/händelser och att kommunikation sker mer och mer i stängda/mindre grupper och chattar och inte publikt och öppet för alla.

Vad innebär det för dagens marknadsförare och Social Media Managers?

Det innebär att det som organisation blivit ännu viktigare att posta innehåll som har ett värde för målgruppen man vill nå. Att bjuda på innehåll som kan spridas vidare i intressegrupper och kompischattar osv. Och detsamma gäller köpt innehåll som fortfarande kan riktas med väldigt bra pricksäkerhet men som ändå måste vara smartare än traditionell reklam. 

Vilken är din favoritplattform?

Facebook är fortfarande min favorit även om WhatsApp mer och mer tar över som kommunikationskanal privat med familj och vänner.

Vilka sociala kanaler är det viktigast för ett företag att köpa synlighet i?

Om jag startade ett företag idag skulle jag lägga 100.0% av marknadsföringsbudgeten på Google/Facebook. Inte en krona på någon annan kanal. För att det vore helt onödigt, meningslöst och slösigt.

Vore det ett företag som riktade sig till unga skulle jag även köpa synlighet på Snapchat. Och om det gällde ett företag inom mat, mode eller inredning skulle jag även köpt lite synlighet på Pinterest.

Du har hållit kurser inom sociala medier hos Wednesday Academy sedan en lång tid tillbaka och dina kursdeltagare brukar alltid vara väldigt nöjda med ditt engagemang och kunskap kring sociala medier. Vad är det som du tycker är så kul med sociala medier?

Haha, det är kul när ens engagemang märks i omdömen efter kurser. Jag brinner för att dela med mig av det jag kan. Jag tycker det är otroligt spännande att få uppleva den största samhälleliga förändringen sedan den industriella revolutionen och få vara med och hjälpa representanter för organisationer att navigera i detta snabbrörliga område.

Det bästa med sociala medier är att det är just socialt. Det handlar om interaktion och kontakt mellan människor och det har alltid intresserat mig.

Vad tror du är nästa stora trend inom sociala medier?

Det märks tydligt nu att webben ändras i snabb takt och allt är inte bara av godo. De stora plattformarna har de senaste åren utnyttjats av mörkare krafter för att påverka människor i fria demokratiska val. Och jättarna som Facebook och Google jobbar nu hårt för att inte kunna missbrukas i onda syften och för att återfå förlorat förtroende hos användare. Politiker kanske behöver styra upp vissa saker som inte plattformarna själva kan reglera. Jag är dock optimistisk och tror att de sociala nätverken kan få bukt på missbruket. Det är demokratin som i förlängningen står på spel så det är helt avgörande att de lyckas.

Har du någon förebild i branschen? Som ligger i framkant?

Jag har så många förebilder som inspirerar och lär mig nya saker hela tiden. Så det är nästan omöjligt att välja någon enskild. Därför begränsar jag mig till att nämna tre förebilder som insprirerat mycket genom åren och som har det gemensamma att alla tre heter Karin:

Karin Eriksson, Social Media Manager på Ving,
Karin Zingmark, tidigare Marknadschef på Microsoft men numera egen konsult inom digital kommunikation.
Karin Adelsköld, lärde känna henne då hon var teknikbloggare på lillagumman.se för över 10 år sedan och har följt hennes spännande resa via sociala medier sedan dess. På senare tid har ett av hennes viktiga budskap varit att man ska skratta mer på jobbet.

Läs mer om vår utbildning Certified Social Media Manager med Daniel Erkstam som huvudlärare. Nästa startdatum är 17 september 2019.

Daniel kommer även att tala på Social Media Marketing Day den 28 augusti 2019. 

Presskontakt

Mats Gustafsson

(+46)8 - 642 21 90

Email

Maria Green

CRM ansvarig, Preem

”Certified CRM & Loyalty Manager är en heltäckande utbildning inom CRM med ett trevligt upplägg och grymma föreläsare. På kort tid kom jag till insikter som annars skulle tagit mig åratal”

Gabriella Elias

CUSTOMER EXPERIENCE SPECIALIST, SKANDIA

”Var på en mycket inspirerande kurs om kundresor (alltså hur man förbättrar kundupplevelsen genom kultur, arbetssätt, processer, mindset etc.). Kommer tillbaka till Skandia med förnyad energi och motiverad att fortsatt driva CX framåt!”

Jackie Kothbauer

FÖRFATTARE OCH SOCIAL MEDIEEXPERT

"Att få utbilda och föreläsa hos Wednesday Relations är en kvalitetsmarkör som jag sätter stort värde på. Det bygger mitt personliga varumärke. Det ger mig värdefulla kontakter och en snabb återkoppling på nya koncept och idéer. Wednesday Relations har byggt en av Sveriges viktigaste arenor för kompetensutveckling. Det är ett nöje att få bidra till det."

Real Time Web Analytics