Trender i sociala medier

14 augusti 2019

Utvecklingen inom sociala medier går i ett rasande tempo. Fler kanaler, funktioner och möjligheter samt ny teknik. Vilka är de största trenderna och vad innebär det för dagens marknadsförare och Social Media Managers? Vi ställde dessa frågor och några till, till Daniel Erkstam som är huvudlärare för utbildningen Certified Social Media Manager hos Wednesday Academy.

Vilka är de största trenderna inom sociala medier just nu?

De unga startade trenden för flera år sedan men nu märks det att beteendet i de sociala kanalerna på bred front går mer och mer mot att man kommunicerar s.k tillfälligt innehåll (disposable media på engelska) i stories/händelser och att kommunikation sker mer och mer i stängda/mindre grupper och chattar och inte publikt och öppet för alla.

Vad innebär det för dagens marknadsförare och Social Media Managers?

Det innebär att det som organisation blivit ännu viktigare att posta innehåll som har ett värde för målgruppen man vill nå. Att bjuda på innehåll som kan spridas vidare i intressegrupper och kompischattar osv. Och detsamma gäller köpt innehåll som fortfarande kan riktas med väldigt bra pricksäkerhet men som ändå måste vara smartare än traditionell reklam. 

Vilken är din favoritplattform?

Facebook är fortfarande min favorit även om WhatsApp mer och mer tar över som kommunikationskanal privat med familj och vänner.

Vilka sociala kanaler är det viktigast för ett företag att köpa synlighet i?

Om jag startade ett företag idag skulle jag lägga 100.0% av marknadsföringsbudgeten på Google/Facebook. Inte en krona på någon annan kanal. För att det vore helt onödigt, meningslöst och slösigt.

Vore det ett företag som riktade sig till unga skulle jag även köpa synlighet på Snapchat. Och om det gällde ett företag inom mat, mode eller inredning skulle jag även köpt lite synlighet på Pinterest.

Du har hållit kurser inom sociala medier hos Wednesday Academy sedan en lång tid tillbaka och dina kursdeltagare brukar alltid vara väldigt nöjda med ditt engagemang och kunskap kring sociala medier. Vad är det som du tycker är så kul med sociala medier?

Haha, det är kul när ens engagemang märks i omdömen efter kurser. Jag brinner för att dela med mig av det jag kan. Jag tycker det är otroligt spännande att få uppleva den största samhälleliga förändringen sedan den industriella revolutionen och få vara med och hjälpa representanter för organisationer att navigera i detta snabbrörliga område.

Det bästa med sociala medier är att det är just socialt. Det handlar om interaktion och kontakt mellan människor och det har alltid intresserat mig.

Vad tror du är nästa stora trend inom sociala medier?

Det märks tydligt nu att webben ändras i snabb takt och allt är inte bara av godo. De stora plattformarna har de senaste åren utnyttjats av mörkare krafter för att påverka människor i fria demokratiska val. Och jättarna som Facebook och Google jobbar nu hårt för att inte kunna missbrukas i onda syften och för att återfå förlorat förtroende hos användare. Politiker kanske behöver styra upp vissa saker som inte plattformarna själva kan reglera. Jag är dock optimistisk och tror att de sociala nätverken kan få bukt på missbruket. Det är demokratin som i förlängningen står på spel så det är helt avgörande att de lyckas.

Har du någon förebild i branschen? Som ligger i framkant?

Jag har så många förebilder som inspirerar och lär mig nya saker hela tiden. Så det är nästan omöjligt att välja någon enskild. Därför begränsar jag mig till att nämna tre förebilder som insprirerat mycket genom åren och som har det gemensamma att alla tre heter Karin:

Karin Eriksson, Social Media Manager på Ving,
Karin Zingmark, tidigare Marknadschef på Microsoft men numera egen konsult inom digital kommunikation.
Karin Adelsköld, lärde känna henne då hon var teknikbloggare på lillagumman.se för över 10 år sedan och har följt hennes spännande resa via sociala medier sedan dess. På senare tid har ett av hennes viktiga budskap varit att man ska skratta mer på jobbet.

Läs mer om vår utbildning Certified Social Media Manager med Daniel Erkstam som huvudlärare. Nästa startdatum är 17 september 2019.

Daniel kommer även att tala på Social Media Marketing Day den 28 augusti 2019. 

Presskontakt

Mats Gustafsson

(+46)8 - 642 21 90

Email

Camilla Cramner

crm & loyalty expert, loyalty factory

"Att utbilda och föreläsa hos Wednesday Relations är oerhört värdefullt för mig. De har en stor och bra medlemsbas och är duktiga på att nå rätt målgrupp vilket gör att eventen alltid har spännande deltagare från namnkunniga företag. Wednesday Relations har skapat en oerhört stark community inom CRM, CX och lojalitet och det är ett sant nöje att få vara del av deras utbildningsplattform och community."

Mariola Knapik

Head of Carrier Operations and A2P Messaging, Tele2 AB

"Certified Social Media Manager spände hela vägen från strategi till genomförande och från målgruppsanalyser till kanalval. Utbildningen gav mig många bra tips hur man ska arbeta med tekniken och digitala verktyg. Det väckte mitt intresse att fortsätta vidareutveckla mig inom området."

Maria Green

crm-ansvarig, preem

”Certified CRM & Loyalty Manager är en heltäckande utbildning inom CRM med ett trevligt upplägg och grymma föreläsare. På kort tid kom jag till insikter som annars skulle tagit mig åratal”

Real Time Web Analytics