Full koll på digital analys med Google Analytics

15 juni 2021

Google Analytics är ett populärt verktyg och används av många. Men det är inte alltid det enklaste att veta hur en får ut de bästa rapporterna, analyserna och mest värde för just sitt företag. I slutet av 2020, släppte dessutom Google nästa generation av verktyget - Google Analytics 4. Det medförde att även den vana användaren behövde sätta sig in i en del förändringar. Vi har kontaktat SEO & SEM-specialisten Jimmy Waern, som är lärare på våra Google Analytics-utbildningar, för att ställa några frågor om detta ständigt aktuella verktyg.

Vad har releasen av Google Analytics 4 inneburit i praktiken?
Ett nytt, lättare, och mer kraftfullt sätt att analysera data. Även om det är Googles produkt i grunden, så är det mycket mer event-baserat. Det blir också lättare att se och sätta upp trattar (funnels) och grafer än i tidigare Google Analytics versioner, vilket gör den mer kraftfull.

Vad skulle du säga är de bästa/främsta/viktigaste sakerna ett företag kan få fram av att använda Google Analytics?
Vad som fungerar, och vad som inte gör det. Fungerar kampanjerna? Är den nya sajten bra? Fungerar sida A bättre än sida B? Många frågor går att få svar på, vilket i slutändan leder till en bättre verksamhet, och nöjdare besökare.

Vad tycker du ett företag vinner genom att investera i kunskap om verktyget via en endagsutbildning, kontra att lista ut funktionerna på egen hand?
Det främsta en vinner är år av kunskap och erfarenheter destillerat till praktiska metoder och förklaringar. På egen hand kan insikterna bli starkare, men det tar längre tid. Genvägar, buggar, och de grundläggande strategierna får deltagarna istället serverat på ett silverfat.

Vem rekommenderar du att gå endagsutbildningen Google Analytics Universal – Grund?
Alla som ska jobba med digital analys någon gång i sin roll. Skillnaden på grund och avancerad är att du på grundutbildningen främst ska få en överblick strategiskt och inte lika operativt. Kravställare, styrelse, ledning, VD, strateger, och affärsutvecklare är några roller där grundutbildningen kan räcka.

Vem rekommenderar du att gå endagsutbildningen Google Analytics Universal – Avancerad?
De som har digital analys operativt i sin yrkesroll. Digitala marknadsförare som på ett eller annat sätt jobbar med att sätta upp mätpunkter och spårning och vill skapa bra beslutsunderlag.

Läs mer om vår utbildning Google Analytics Universal – Grund ➡
Läs mer om vår utbildning Google Analytics Universal – Avancerad ➡

Presskontakt

Mats Gustafsson

(+46)8 - 642 21 90

Email

Camilla Cramner

crm & loyalty expert, loyalty factory

"Att utbilda och föreläsa hos Wednesday Relations är oerhört värdefullt för mig. De har en stor och bra medlemsbas och är duktiga på att nå rätt målgrupp vilket gör att eventen alltid har spännande deltagare från namnkunniga företag. Wednesday Relations har skapat en oerhört stark community inom CRM, CX och lojalitet och det är ett sant nöje att få vara del av deras utbildningsplattform och community."

Mariola Knapik

Head of Carrier Operations and A2P Messaging, Tele2 AB

"Certified Social Media Manager spände hela vägen från strategi till genomförande och från målgruppsanalyser till kanalval. Utbildningen gav mig många bra tips hur man ska arbeta med tekniken och digitala verktyg. Det väckte mitt intresse att fortsätta vidareutveckla mig inom området."

Maria Green

crm-ansvarig, preem

”Certified CRM & Loyalty Manager är en heltäckande utbildning inom CRM med ett trevligt upplägg och grymma föreläsare. På kort tid kom jag till insikter som annars skulle tagit mig åratal”

Real Time Web Analytics