Så lyckas ni med er omnikanalssatsning

25 mars 2021

Personlig kommunikation och en bra kundupplevelse som hänger ihop över digitala och analoga kanaler blir alltmer viktigt. Kunder idag förväntar sig att få riktade erbjudanden, känna sig uppskattade och att företag har koll på ens köpresa. Men hur kan man uppnå en sömlös kommunikation över olika kanaler? Hur mycket data behöver man ha på plats?
Vi kontaktade Jesper Åkesson, lärare på Certified Marketing Automation Specialist, för att djupdyka i detta ämne.

Hur definierar du personaliserad omnikanalsmarknadsföring?

- Jag tycker att det handlar om att man ska låta kunden känna igen sig i alla de olika kanalerna man interagerar med dem. Dvs, det ska inte spela någon roll för kunden om vi som företag kommunicerar med dem genom email eller genom en app. Vi som företag måste ha en bra strategi för att kunna hantera detta samt ett bra verktyg för att orkestrera detta också. Relevans i rätt kanal med rätt budskap vid rätt tidpunkt.

Hur skapar man en sömlös kommunikation över olika kanaler?

- Man måste våga samarbeta över olika avdelningar och bryta ner de gamla silosarna, det är steg ett. Sen handlar det också om att våga investera i rätt teknologi som underlättar arbetet med att få till en sömnlös kommunikation över olika kanaler. 

Vad behöver man ha på plats för att detta arbete ska funka?

- En organisation som vågar satsa på detta, tror jag har mycket vunnet. Det är inte alltid att organisationen med de bästa teknologiska förutsättningarna är de som är längst fram. Utan det är oftast de som vågar satsa på nya saker och har en vision och ambition av att driva affären framåt som ligger i framkant vad gäller omnikanalmarknadsföring. Sen så underlättar det såklart om man har teknologi som möjliggör detta.

Jag tror det handlar mycket om att människor i sin natur är rädda för förändring.

Detta ställer stora krav på en organisation och det kräver mycket arbete, har du något tips på hur jag kan övertala min chef att det är värt att satsa på?

- Jag brukar rekommendera att man bygger upp ett eller flera business cases som kan visa faktiska siffror/tal på ROI. Exempelvis: Om vi skulle få till en bättre kundresa vilket i sin tur leder till högre retention och mindre churn, vad är detta värt för företaget? Om vi minskar churn med x-procent, vad kan vi förvänta oss i ROI över 6-12-18-24 månader? Räkna på potentialen för att det ska bli lättare att få igenom initiativ. På samma sätt, vad händer om vi inte gör detta?

Om vinsterna är så pass bra och många, varför arbetar inte alla företag med detta?

- Jag tror det handlar mycket om att människor i sin natur är rädda för förändring. Har man inom företaget inte en person som håller i taktpinnen och tar ägandeskap över detta, då kan det bli svårt att 1) påbörja ett sådant här arbete 2) svårt att få framdrift i redan påbörjade projekt.

Har du tips på vilka företag som har fått ihop en väl fungerande personaliserad omnikanalsstrategi?

- Det finns många företag som gör detta bra, men en av mina favoriter är DR Konserthuset i Danmark som verkligen har gjort detta på ett bra sätt. Se exempel här!

Du är huvudlärare på vår utbildning Certified Marketing Automation Specialist, är detta något du går igenom under de 4 utbildningsdagarna?

- Under utbildningen går vi igenom Marketing Automation generellt, men vi fokuserar på en del specifika områden. Ett av dessa områden är just hur man får med sig övriga organisationen i den här typen av förändringsarbete.

Nästa start av Certified Marketing Automation Specialist är 5 maj. Läs mer om utbildningen här.

Presskontakt

Mats Gustafsson

(+46)8 - 642 21 90

Email

Camilla Cramner

crm & loyalty expert, loyalty factory

"Att utbilda och föreläsa hos Wednesday Relations är oerhört värdefullt för mig. De har en stor och bra medlemsbas och är duktiga på att nå rätt målgrupp vilket gör att eventen alltid har spännande deltagare från namnkunniga företag. Wednesday Relations har skapat en oerhört stark community inom CRM, CX och lojalitet och det är ett sant nöje att få vara del av deras utbildningsplattform och community."

Mariola Knapik

Head of Carrier Operations and A2P Messaging, Tele2 AB

"Certified Social Media Manager spände hela vägen från strategi till genomförande och från målgruppsanalyser till kanalval. Utbildningen gav mig många bra tips hur man ska arbeta med tekniken och digitala verktyg. Det väckte mitt intresse att fortsätta vidareutveckla mig inom området."

Maria Green

crm-ansvarig, preem

”Certified CRM & Loyalty Manager är en heltäckande utbildning inom CRM med ett trevligt upplägg och grymma föreläsare. På kort tid kom jag till insikter som annars skulle tagit mig åratal”

Real Time Web Analytics